Zonnepanelen

Duurzame maatregel

Zonnepanelen

Zonnepanelen: Duurzame energieopwekking voor gebouwen

Met zonnepanelen kan jouw gebouw zelf energie opwekken. Dit resulteert niet alleen in een beperking van de CO2-uitstoot, maar kan ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Het investeren in zonnepanelen is een rendabele keuze voor jouw gebouw.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bevatten cellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze cellen bestaan uit dunne laagjes silicium. Wanneer zonlicht op de zonnecellen valt, wordt er gelijkstroom opgewekt. Omdat de meeste apparaten en verlichting werken op wisselstroom, is een omvormer nodig om de gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten in bruikbare wisselstroom.

Voordelen van zonnepanelen

Het gebruik van zonnepanelen biedt diverse voordelen:

  • Kostenbesparing: Zonne-energie is gratis energie. Door het installeren van zonnepanelen kan de energierekening van jouw gebouw aanzienlijk worden verlaagd. Gemiddeld verdient de investering in zonnepanelen zich terug binnen 6 tot 10 jaar.
  • Lange levensduur: Zonnepanelen hebben een levensduur van 25 jaar. Nadat de investering is terugverdiend, kan jouw gebouw nog 15 tot 19 jaar profiteren van gratis energie.
  • Duurzame energie: Het gebruik van zonnepanelen draagt bij aan een beter milieu door het opwekken van duurzame energie.
  • Terugleververgoeding: Wanneer de zonnepanelen meer energie opwekken dan jouw gebouw op dat moment verbruikt, wordt het overschot automatisch teruggeleverd. Hiervoor ontvangt jouw gebouw een vergoeding.
  • Subsidies: Er zijn diverse regionale en gemeentelijke subsidies beschikbaar voor de installatie van zonnepanelen.

Heel NL Groen staat klaar om organisaties en gebouweigenaren te ondersteunen bij de installatie van zonnepanelen. Neem contact met ons op en ontdek hoe we jouw gebouw kunnen helpen bij het realiseren van duurzame en kostenefficiënte energieopwekking. Samen bouwen we aan een groenere toekomst.

Aangesloten leveranciers

Zonnepanelen en opbrengst

De opbrengst van zonnepanelen is onder meer afhankelijk van de locatie, het aantal zonnepanelen en het vermogen per zonnepaneel. Denk niet dat zonnepanelen alleen op zonnige dagen stroom opleveren, want zonnepanelen werken op licht en daarom heb je er ook in de herfstperiode plezier van. De opbrengst in de herfst- en wintermaanden zal wel lager zijn in vergelijking met de zomerperiode. Bij het plaatsen van zonnepanelen is het zaak dat er lucht achterlangs kan stromen, zodat de temperatuur niet te hoog wordt. Dit is belangrijk omdat er bij elke temperatuurstijging van 10 graden de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent daalt.

Welk dak is geschikt voor zonnepanelen?

Deze factoren bepalen hoeveel zon jouw dak kan opvangen:

  1. De richting van het dak. Een dak op het zuiden, westen of oosten vangt meer zon op dan een dak op het noorden. Wanneer het dak pal op het zuiden is gericht, produceren de zonnepanelen de meeste energie.
  2. De hellingshoek van het dak. Een hoek van 26 graden is ideaal als je de zonnepanelen op een plat dak laat installeren. Bij een hellend dak is een hoek tussen de 30 en 35 graden ideaal. Ook bij een minder ideale opstelling met een hoek van 15 tot 55 graden is het mogelijk toch ruim voldoende energie te produceren. De hellingshoek beïnvloedt dus het rendement van de zonnepanelen.
  3. Schaduwwerking. Hoe meer schaduw er op het dak valt, hoe minder energie opgewekt kan worden door de zonnepanelen.
  4. Dakoppervlak. Het aantal zonnepanelen dat geplaatst kan worden, is afhankelijk van het beschikbare dakoppervlakte. Uiteraard is het niet mogelijk een paneel neer te leggen op een plek van bijvoorbeeld een dakraam of koelinstallatie.

Tip: Is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Denk dan eens aan een zonnecarport op uw parkeerterrein.